فاز اول
پیمانکار ساختمان
پیدا کردن یک پیمانکار ساختمانی خوب، بزرگترین وظیفه بعدی است. و در حالت ایده آل، شما باید یک پیمانکار سازنده، لوله کش، مکانیکی و الکتریکی را شناسایی کنید. اما اگر بتوانید یک پیمانکار خوب، قابل اعتماد و مناسب پیدا کنید، می توانید زمان و پول خود را پس انداز کنید.
اگر پیمانکار دارای اعتبار خوب، دانش فنی و همچنین در ارائه کیفیت خروجی کار خوب است، شما می توانید او را به عنوان پیمانکار خود را در نظر بگیرید.(کلینیک ساختمانی خانسفید - شماره همراه: 09121464807)
مراحل ساخت ساختمان
مراحل ساخت ساختمان را میتوان از نقطه نظر های گوناگون تقسیم بندی کرد . به طور کلی برای ساخت سازی طی کردن مراحل زیر الزامیست : بازدید از زمین و ریشه کنی ، نقشه برداری و پیاده کردن نقشه ، پیاده کردن محل پی ها و شناژ ها ، آرماتور بندی ، قالب بندی ، ساخت بتن ، بتن ریزی ، اجرای به ترتیب ستون ها ، تیر ها و سقف ها
بازدید از زمین و یافتن نقطه مناسب برای شروع پروژه : برای آغاز هر گونه عملیات ساختمانی لازم است منطقه مورد بررسی قرار گیرد ، فاصله تا خیابان و پل و منابغ آب و غیره اندازه گیری شده و خاک زمین ( از طریق نمونه برداری و فرستادن به آزمایش خاک ) وارسی شود . آزمایش خاک به این دلیل صورت می گیرد که مطمئن شویم خاک منطقه توانایی تحمل بار ساختمان یک یا چند طبقه ما را دارد . باید منطقه را از لحاظ دسترسی به جا های مختلف بررسی شود و از امکان عبور و مرور ماشین آلات اطمینان حاصل کرد . همچنین باید زمین را با نقشه ی قبلی مطابقت داد و زوایای مختلف آن را در نظر گرفت .
نقشه برداری و پیاده کردن نقشه : می توان گفت این مرحله مهم ترین عنصر در ساخت سازه است . اگر به درستی صورت نگیرد گاهی ممکن است منجر به لزوم تخریب ساختمان گردد . در طر این مرحله باید نقشه را از روی کاغذ بر روی زمین پیاده کرد . به این گونه که محل پی ها ، ستون ها و … را با روش های گوناگون مشخص می کنیم . انتخاب روش بستگی به ابعاد پروژه دارد . اگر سازه کوچک باشد از طریق متر و ریسمان و گچ ( یعنی به صورت دستی ) اگر عظیم باشد با دوربین نقشه برداری انجام می گیرد . ( گروه برداشت و نقشه برداری خانسفید-شماره همراه : 09330601067)
فاز اول؛ اجرای سازه ساختمان
برای درک بهتر اجرای یک سازه سعی کردهایم که این مطلب را به سه فاز اصلی به صورت اجرای سازه ساختمان ، اجرای تاسیسات و خدمات و در نهایت اجرای نماکاری و طراحی دکوراسیون داخلی تقسیم کنیم. طبیعتاً در هر کدام از این فازها، چند مرحله از اجرای پروژه صورت میگیرد که روند اجرایی فاز اول آن شامل مراحل زیر میشود.
بعد از تصمیم گیری در مورد اجرای سازه و ساختن یک ساختمان به صورت مسکونی یا تجاری، لازم است که مجوزهای لازم از جمله پروانه ساخت دریافت شود. این پروانه به شما اجازه میدهد که در محیط شهری به ساخت و ساز بپردازید و از برخی امکانات آنها استفاده کنید. مدارک مالکیت و مواردی مانند سند زمین و مشخصات هویتی و همچنین تعیین کردن یک مهندس ناظر، از مواردی هستند که برای گرفتن پروانه ساخت نیاز خواهید داشت.
گودبرداری
به محض گرفتن پروانه ساخت، میتوانید روند ساخت و ساز خود را شروع کنید و در اولین مرحله باید گودبرداری و پی کنی که برای استحکام بنیهی ساختمان می باشد را انجام دهید. پیها قسمتهایی از ساختمان هستند که نیروهای وارده به ساختمان را به زمین منتقل میکنند و از این طریق از شدت ارتعاشات کاسته و سبب استحکام ساختمان میشوند. برایعملیات پیسازیباید ابتدا عمل گودبرداری انجام شود؛ گودبرداری به برداشتن حجم زیادی از خاک زمین گفته میشود که در نتیجهی آن یک حفرهی بسیار بزرگ در سرتاسر زمین به عمق حداقل نیم متر ایجاد میگردد.
در نقشه اولیه که توسط مهندس سازه تهیه شده است، مشخص میشود که تعداد طبقات ساختمان به چه صورت است و باید فونداسیون آن با چه طول و عرضی اجرا شود. در صورتی که ارتفاع ساختمانی که قرار است ساخته شود، زیاد بلند نباشد، گودبرداری در ارتفاع کم صورت گرفته که به آن گودبرداری سطحی نیز گفته میشود. این نوع از گودبرداری گاه حتی با کلنگ و بیل به صورت دستی هم قابل انجام است. برای احداث ساختمانهای بزرگ و برجهای بلند نیاز به گودبرداری عمیق است که در این صورت این کار با استفاده از بیلهای مکانیکی و ماشینآلات حفاری انجام خواهد شد. گودبرداری تا جایی انجام میشود که از بابت نشستهای احتمالی زمین اطمینان حاصل گردد؛ در این حالت اصطلاحاً میگویند که گودبرداری تا رسیدن به زمین بکر انجام میشود.
درعملیات پیریزی، بتن اصلی به طور مستقیم با خاک تماس پیدا نمیکند؛ بلکه ابتدا یک لایه کم سیمان که اصطلاحاً «سیمان مگر» نام دارد، قرار داده شده و سپس پیها بر روی آن قرار داده میشوند. بتن مگر برای بالا بردن کیفیت اجرای فونداسیون و راحتی در آرماتور بندی ساختمان، به حداقل رساندن احتمال خوردگی پیها و فرسایش آنها و همچنین تراز کردن سطح داخلی پی اجرا میگردد. در این مرحله همچنین نقشه ساختمان که در آن محل پیها و سایر موارد بر روی کاغذ مشخص شده، بر روی زمین اجرایی میگردد.
آرماتوربندی فونداسیون
آرماتوربندییکی از مهمترینمراحل ساخت ساختماناست که اگر به درستی انجام نشود، استحکام ساختمان را مورد تهدید قرار میدهد. انواع نیروهایی را که به بتن وارد میشود، میتوان به دو دستهی فشاری و کششی تقسیمبندی کرد. استحکام فشاری بتن به مقاومتی گفته میشود که بتن در برابر نیروهای وارده عمود از خود نشان میدهد. استحکام کششی نیز مربوط به مقاومتی است که در آن نیروها به صورت رفت و برگشتی به بتن وارد میشوند. بتن استحکام فشاری بالایی دارد اما در برابر نیروهای کششی بسیار شکننده و ضعیف است.
عملیات آرماتوربندیبه عنوان یکی از مراحل ساخت ساختمان دقیقاً به همین منظور انجام میگیرد تا مقاومت کششی بتن افزایش یابد. در آرماتوربندی میلگردها به وسیلهی جوش یا بست فلزی کنار هم قرار داده شده و باعث میشوند تا استحکام کششی بتن افزایش یابد. در حقیقت تمام نیروهای کششی وارده به ساختمان به میلگردها وارد میشوند. در این مرحله مهندس سازه و مهندس ناظر از شما میخواهد که فرایند آرماتوربندی فونداسیون را انجام دهید. و به شما گفته میشود که از چه حجمی از میلگردها و با چه قطری استفاده کنید. هر چه تعداد طبقات ساختمان شما بیشتر باشد، تراکم و قطر میلگردها در آرماتور بندی فونداسیون نیز بیشتر خواهد بود.
قالب بندی فونداسیون
اجرای فونداسیون و آرماتور بندی آن با قالب گذاری و بتن ریزی به پایان میرسد. از طرفی دیگر، تماس مستقیم بتن با خاک باعث میشود که رطوبت آن هرچه سریعتر خارج شده و کیفیت بتن از دست برود. مهندسین سازه برای این مرحله از قالبهای فلزی یا قالبهای چوبی استفاده میکنند که هم از خروج بتن و آب سیمان جلوگیری میکند و هم شکل اولیه فونداسیون حفظ میشود. از آنجایی که تختههای قالب در زمان قالبگیری ممکن است به بتن خیس بچسبند، سطح آنها را با روغنهای مخصوص چرب میکنند تا از این اتفاق جلوگیری بعمل آید. البته اگر فونداسیون شما به صورت عمقی اجرا میشود، میتوانید دیوارههای خاکی را با کیسههای نایلونی بپوشانید و به عنوان قالب از آنها استفاده کنید.
ساخت و اجرای اسکلت فلزی
در این قسمت به ذکر توضیحاتی دربارهی نحوهی نصباسکلت فلزیدر ساختمانهای غیر بتنی میپردازیم. لازم به ذکر است که کلیهیمراحل ساخت ساختماندرساختمان بتنیو ساختمان فلزی با یکدیگر یکسان بوده و تنها تفاوت در این دو نوع ساختمان در مرحلهی اسکلتبندی آنها است. در این روش ابتدا ستونها، پلها و تیرها ساخته میشوند و سپس پلکان بین طبقات قرار داده میشود. ستونها قبل از قسمتهای دیگر ساخته میشوند.
انواع ستونها دراسکلت فلزیبر حسب باری که بر آنها وارد میشود، به سه دسته تقسیم میشوند:
- دستهی اول ستونهای وسط هستند که در مرکز مربع قرار دارند و بار کل به آنها وارد میشود.
- دستهی دوم ستونهای کناری هستند که نصف بار به آنها وارد میشود.
- دستهی سوم ستونهای گوشه هستند که یک چهارم بار به آنها وارد میگردد.
در اجرایاسکلت فلزیستونها باید به دقت به یکدیگر جوش داده شوند و هرگونه خلل در جوشها میتواند در استحکام کل اسکلت خلل وارد کند. همچنین ستونهای فلزی باید از قبل به ضد زنگ آغشته شوند. اگر از ضد زنگ برای پوشش ستونها استفاده نشود، بعداً دچار اکسید یا زنگزدگی شده و در نتیجه در آنها خوردگی به وجود خواهد آمد که این موضوع استحکام آنها را از بین میبرد. البته قرار گیری تمامی قسمتهای این اسکلت باید تحت نظارت مهندس ناظر و تحت کنترل مهندس سازه انجام گیرد.
ساخت و اجرای اسکلت بتنی
اما، ممکن است انتخاب شما برای اجرای اسکلت ساختمان، استفاده از بتن و آرماتور بندی است. در این صورت باید با تهیه میلگرد و بتن آماده مورد نیاز، به ترتیب قالب گذاری و بتن ریزی ستونها، قالب گذاری و بتن ریزی سقفها و اجرای هر کدام از طبقات پروژه را به صورت مجزا انجام دهید. از لحاظ مهندسی و هزینه، اسکلتهای بتنی گزینه مناسبی به شمار میرود، اما زمان اجرای آن نسبت به اسکلتهای فلزی بیشتر است.
اجرای سقف
اجرای سقف نیز از لحاظ فرآیندها و ابزارهای استفاده شده، تقریباً مشابه با اجرای کف ساختمان است؛ با این تفاوت که در اجرای سقف، حد فاصل بین آرماتورها با استفاده از تیرچه یا سایر وسایل سقف پوشش داده میشود. در مورد اجرای سقف گزینههای مختلفی مانندسقف تیرچه و بلوک، سقف تام، سقف یوبوت، سقف کوبیاکس و سقف تیرآهن در اختیار دارید
دیواری چینی (بیرونی و داخلی)
آخرین مرحله از فاز اولیه اجرایساختمان، دیوار چینی بیرونی و داخلی آن شامل میشود. در پروژههایی که از اسکلت فلزی یا بتنی به عنوان بدنه اصلی آنها استفاده میشود، چیدن دیوارها و استفاده از سفال بسیار راحت است و نیازی به دقت بالا برای تنظیم کردن بلوک یا آجر نیست. برای اجرایی دیوارها میتوانید از سفال، بلوکهای سبک، دیوارهای پیش ساخته و یا آجر استفاده کنید.